Kdy kupovat?
Aluška napsal(a):Zrovna 2 roky zpátky odlety na Silvestra zrušený a posunutý na 1.1., což bych si taky říkala, že to snad nezrušej a ono jo :-) , nic není nemožný. Takže já už jim prostě nevěřím.
Zrovna 2 roky zpatky v prosinci 2020 byl jeden z vrcholu pandemie covid, takze jak jsem psala, srovnavat ruseni letu v dobe vrcholneho covidu s normalnim beznym provozem a vyvozovat z toho nejake zavery do budoucna mi nedava smysl. V covidu rusili lety vsichni, ale nadava se jen na wizzair, jak kdyby nikdo jiny zadny let v covidu nezrusil.
Audit napsal(a):https://eur-lex.europa.eu/legal-...2011PC0827
To je návrh směrnice. Nikoli směrnice. O konkrétních termínech se tam nic nepíše.
Jediné relevantní termínové vymezení je (podle tohoto návrhu), že rozhodnutí o alokaci slotů by mělo být alespoň půl roku před začátkem scheduling season.
Nevím no…
Ala napsal(a):[citace="Aluška "]
Zrovna 2 roky zpátky odlety na Silvestra zrušený a posunutý na 1.1., což bych si taky říkala, že to snad nezrušej a ono jo :-) , nic není nemožný. Takže já už jim prostě nevěřím.
Zrovna 2 roky zpatky v prosinci 2020 byl jeden z vrcholu pandemie covid, takze jak jsem psala, srovnavat ruseni letu v dobe vrcholneho covidu s normalnim beznym provozem a vyvozovat z toho nejake zavery do budoucna mi nedava smysl. V covidu rusili lety vsichni, ale nadava se jen na wizzair, jak kdyby nikdo jiny zadny let v covidu nezrusil.
[/citace]
Zrovna leda loni 2022 rozhodně už covid nebyl a pokud si vzpomínám tak v prosinci 2021 už byl docela klid. Takže to na covid nelze svádět.
Nechci to tady zaplevelit odkazy, vycházel jsem z internetu.
Sloty se objednávají a mají jistá pravidla. Také jejich prodej.
Ke změnám jistě dochází ... Covid, Ukrajina atd.,
Tady je česká verze
V prosinci 2021 covid rozhodne byl, platily celkem dost prisna opatreni. Mam tomu rozumet tak, ze wizzair pravidelne kazdy rok (2020, 2021 a 2022) rusi Vas silvestrovsky let a presouva ho na 1.1.?
Sloty hlavne na exponovanych letiskach su pridelene konkretnym aerolinkam na roky dopredu. Kupit sa v podstate ani nedaju ( resp. ich nikto nechce predat) Maximalne pri potencialnom krachu aerolinky je to niekedy to najcennejsie co po nej zostane. No a na menej vytazenych letiskach typu BTS je zase slotov dost, ale letisko nevie namotivovat aerolinky aby si ich zaplatili.
Ala napsal(a):V prosinci 2021 covid rozhodne byl, platily celkem dost prisna opatreni. Mam tomu rozumet tak, ze wizzair pravidelne kazdy rok (2020, 2021 a 2022) rusi Vas silvestrovsky let a presouva ho na 1.1.?
Já tu smůlu loni i v roce 2021 měla :-( proto k nim důvěru nemám, ale to neznamená, že s nima nemůžete odletět v pohodě, jen bejt prostě připravená i na takovou variantu.
Ala napsal(a):V prosinci 2021 covid rozhodne byl, platily celkem dost prisna opatreni. Mam tomu rozumet tak, ze wizzair pravidelne kazdy rok (2020, 2021 a 2022) rusi Vas silvestrovsky let a presouva ho na 1.1.?
Tu musim suhlasit. Covid este dost miesal karty. My sme leteli na Silvestra 21 do Rima. 1 let nam o den posunuli, takze 1 noc navyse, a podmienky vstupu sa za posledne 2 tyzdne pred odletom menili aspon 2x.
Slotů na BTS můžeš mít dost, ale vždy musíš udělat 2 - BTS a arrival airport.
Proto jsou pravidla a termíny, jinak by to tady při provozu už tak přetížených operátoru leteckého provozu byl jeden velký blázinec.
Wizz jsem zatim nemela odvahu koupit, nejsem zvedava na presouvani auta, ubytovani atd.🤦♀️
Ja na to samozrejme pripravena jsem, a stejne tak s tim pocitam treba i u ryanair. Prosimec 2021 byl covid, takze to beru tak, ze prosinec 2022 jste proste mela tu smulu. Taky zalezi jak dlouho dopredu to zrusili a pripadne z jakeho duvodu. Ja to beru tak, ze se to proste muze stat, ze se jim treba podela letadlo a oprava je na delsi dobu a oni kvuli tomu proste vyberou nejakou linku, kterou zrusi apod. To se muze stat komukoli.
Audit napsal(a):Nechci to tady zaplevelit odkazy, vycházel jsem z internetu.
Sloty se objednávají a mají jistá pravidla. Také jejich prodej.
Ke změnám jistě dochází ... Covid, Ukrajina atd.,
Tady je česká verze
https://eur-lex.europa.eu/legal-...mp;from=EN
Asi to uz opravdu nemá smysl řešit. Opět žádné termíny, nic. Asi bychom to měli zakončit konstatovalním, že sloty s leťáky na zimu nesouvisí.
torpy68 napsal(a):Sloty hlavne na exponovanych letiskach su pridelene konkretnym aerolinkam na roky dopredu. Kupit sa v podstate ani nedaju ( resp. ich nikto nechce predat) Maximalne pri potencialnom krachu aerolinky je to niekedy to najcennejsie co po nej zostane. No a na menej vytazenych letiskach typu BTS je zase slotov dost, ale letisko nevie namotivovat aerolinky aby si ich zaplatili.
Na letiskách, jako BTS se za sloty neplatí :).
No, koukám, kam se můj zdánlivě jednoduchý dotaz dostal :D Každopádně díky všem za postřehy a tipy.
Nikdo ti nepřidělí sloty na 14 měsíců a více dopředu. A už vůbec to nebude dělat low cost, který hledá optimalizací zisku. Zajímal jsem se o to už dříve.
Wizz pouze řeší svůj cash flow. O těch sporech na zrušené lety jsou tady na fóru desítky příspěvku a to je jenom české fórum - jedno z mnoha.
Ale ty "spory na zrusene lety" resi otazku kompenzaci za let zruseny mene nez 2 tydny pred odletem, tedy je to uplne neco jineho nez "delaji si cash flow na rok dopredu".
Za let zruseny nebo zmeneny drive vrati penize a je to vyrizene.
Audit napsal(a):Nikdo ti nepřidělí sloty na 14 měsíců a více dopředu.
Cestopis "Vanoce na Mauriciu s kachnickou Jarynem" - take cituji:
"Vždyť jsem taky čekal dloouhých 15 měsíců od chvíle, kdy jsme si koupili letenky (říjen 2021), až do okamžiku, kdy jsem vystoupil z letadla uprostřed Indického oceánu (prosinec 2022)."
No to prave je problem taky. Mam objednane auto 3/4 roku dopredu za levno a oni si zmeni let, ze to prehazi na jine dny a ja pak musim predelat rezervaci auta treba mesic dopredu, kdy ale ceny jsou uplne nekde jinde….
Audit napsal(a):Nikdo ti nepřidělí sloty na 14 měsíců a více dopředu. A už vůbec to nebude dělat low cost, který hledá optimalizací zisku. Zajímal jsem se o to už dříve.
1. Nikdo neresi, jestli se sloty prideluji rok, nebo deset mesicu dopredu. Diskuse je polemikou nad tvrzenim, ze nidko ted nemuze prodavat letenky na zimu, protoze jeste nema sloty (cituji), akoliv opak je pravdou.
2. Samozřejmě , že přidělí. Sloty jsou na frekventovaných letištích aktivem aerolinek, jsou defakto "majetkem", které aerolinka vlastní dlouhá léta (jakmile je získá, tak pokud je schopná je udržet - tím, že je využívá, nikdo ji je jen tak nevezme.) A čile se s nimi obchoduje.
3. Naprostá většina letišť, kam low-costy lítaj, mají slotů dostatek (resp. nejsou letišti kategorie 3, která je ohledně slotů nejstriktnější). Takže tam sloty vůbec nevstupují do hry.
Mandre napsal(a):No to prave je problem taky. Mam objednane auto 3/4 roku dopredu za levno a oni si zmeni let, ze to prehazi na jine dny a ja pak musim predelat rezervaci auta treba mesic dopredu, kdy ale ceny jsou uplne nekde jinde….
A to uz se vam stalo? Pokud jo, tak to nezpusobil wizzair, kdyz vyse pisete, ze se wizzairu vyhybate.
Zmenu/zruseni mesic pred odletem muze udelat kdokoli a tak proste to tak je. Kdyz mi to nevyhovuje, tak si necham vratit penize za letenku a zrusim ubytovani a auto a necham si vratit penize.
Zadnou 100% jistotu prece stejne nikdy nemam v nicem. K cemu mi je ubytovani, ktere muzu zrusit treba 2 dny pred prijezdem, kdyz stejne muze byt let zruseny na posledni chvili treba kvuli pocasi/stavce letistniho personalu, a pak nedostanu ani tu EU kompenzaci? Proste jsou to jen stroje a lidi a priroda, pocasi, pandemie, valky, zemetreseni, vybuchy sopek, zadna 100% garance neexistuje nikdy.
to Ala .... pošli mi několik statisíc eur na pár měsíců a já ti povím, jak jsem si za ně užíval, než ti je vrátím. Víš jaká je úroková sazba? Já mám momentálně 6,01 % v Maxbank a 6,25 % v J+T bank. Bohužel jsou to jenom moje peníze, ale i tak mi zaplatí všechny dovolené tento rok. Proč bohužel, protože moje peníze jsou moje a trpí inflací. Wizz všem děkuje za jejich bezúročnou půjčku.
Nemej obavu, ja klidne tech 36eur za letenku do Eilatu wizzairu dam rok dopredu, je to pro me urcite lepsi, nez jim ted davat za to same 180eur a nebo mesic pred odletem treba 300eur.
A kdyz mi to zrusi a vrati 120% v kreditech, tak mam uroceni o dostmlepsi nez tvych 6% v J&T bance.
Jasne, jedinej kdo tady vsechno chape, jsi ty, to uz je jasny z diskuse o slotech a udajne nemoznosti prodavat letenky rok dopredu.
Jj finanční gramotnost ti moc nejde. Jinak Mandre ti to tady taky trochu nastínila. Ale budiž ti cestování lehké.